HARMONY - etický kompas

Mierova 5, 044 14 Čaňa
Hlavná 68, 040 01 Košice
+421915968041
harmony.etickykompas@gmail.com

Ísť či neísť voliť?

19.01.2016 22:15

Vieme že občania sú  k voľbám skeptickí  je to dôsledok rôznych nesprávnych rozhodnutí ,  preto sa  názoru  občanov o politikoch nemožno čudovať.  Premieta sa to aj do volebnej účasti.

Mňa  však zaujíma že čo s tým chceme urobiť a  ako pokračovať ďalej? Isť voliť, prejaviť svoj názor nebolo  v minulosti samozrejmosťou a je veľmi smutné keď dnes týmto právom opovrhujeme. Nečudujem sa však  pretože človek -občan plný nádeje vkladá presvedčenie že ten koho ide voliť je iný. Neviem či je to tým krokom do parlamentu,  tou klímou v ňom kedy ten politik získa pocit dôležitosti hádam väčší ako občan a tým si podpíše svoj ortieľ. A zabudne nato že ide slúžiť a pomáhať ľudom,  lebo on bojoval o ich hlas a dôveru. Ale tu zrejme dochádza k pravému opaku kedy si politik myslí že ľudia sú odkázaný na neho.  Preto v čase volieb znova vidíme rozporuplnosť,  čo nás vedie k pasivite a slabej volebnej účasti. 

Každý politik má  určite obrovskú ťarchu pri zvažovaní a konaní, ale načo je potrebné myslieť je aby sa ten politik v každom svojom rozhodnutí   vedel  pozrieť ľudom do očí.  Žiadneho z politikov som nepočula vyhlásiť,  že  za dané rozhodnutie  preberá zodpovednosť alebo nahlas povedať „ áno, mýlil som sa“. Veď sme ľudia a  neexistuje človek ktorý by sa nemýlil. Rozdiel je však v tom či je  pripravený  to aj verejne priznať . Lebo väčšina politikov  sa zbaví zodpovednosti tým že sa porovná ešte s predchodcom. 

Charakter máme len jeden a tým ako sa správame k ostatným je jeho obrazom. Isť do politiky a  vedieť  odôvodniť svoje rozhodnutie je ťažké,  ale každopádne správne a dostatočne nato aby  prelomilo finančné a záujmové  tlaky. Weber v svojom diele vraví že do politiky by mali ísť ľudia bohatí  aby sa nedali kúpiť. Ja však s ním nesúhlasím lebo bohatý sa len ťažko vcíti do chudobného.Nech do nej idú  ľudia bohatý morálnou zrelosťou,   myslím si  že to  je cestou pre súčasnú dobu. A potom aj hodnota jeho majetku nezohrá žiadnu úlohu.

Isť cestou vulgarizmu, ohovárania, urážok, klamstiev,  len znásobuje nechuť občanov isť voliť ,lebo to je  len dostatočnou ukážkou charakteru daného politika ako nedostatočne  morálne zrelej  osoby.  Ak by ňou bol potom by si uvedomil že svojim konaním ubližuje  občanom  .....lebo tým vytvára o  ichkrajine   nelichotivénázory ..... je to len ukážkou boja o moc ktorá nepozná etický zákon.  Výzvou je isť do politiky a nepokaziť si charakter. Dá sa to,  lebo v dejinách nájdeme takýchto ľudí.  Ak sa rozhodnem neisť voliť nič sa nezmení   a rozhodne  za mňa iný ....

„Rozhodnúť sa ísť voliť.....nech je nám odvaha,  že nezobrali nám to posledné čo máme,  nádej a vieru,  že raz to môže byť iné ...o tom som  rozhodol aj ja ako   jednotlivec ....“